Röntgenonderzoek
Op deze pagina vindt u meer informatie over het uitvoeren van een röntgenonderzoek.
Wat is een röntgenonderzoek?
Bij een röntgenonderzoek maken we een afbeelding van de binnenkant van het lichaam. Dit doen we met behulp van röntgenstraling. De afbeelding heet daarom een röntgenfoto. Deze straling gaat dwars door het lichaam heen. Waar harde delen in het lichaam zitten, zoals de botten, wordt de straling tegengehouden. Op de plaatsen waar lucht zit of zachtere weefsels (zoals organen of spieren) wordt weinig straling tegengehouden. Op de röntgenfoto zijn de botten wit en de lucht is zwart. Organen of andere weefsels krijgen een grijstint. De radioloog bekijkt de röntgenfoto en kan zo zien of er bijzonderheden zijn.
Voorbereiding
Voor een röntgenonderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, wilt u dit voor aanvang van het onderzoek melden? De laborant kan dan besluiten de foto niet of op een later tijdstip te maken.
Het onderzoek
Het onderzoek is niet pijnlijk en is snel gebeurd. Het onderzoek duurt vijf tot tien minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden. Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, wordt u gevraagd zich uit te kleden. Metaal houdt de straling tegen. Daarom vragen wij u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek hoort u van de laborant of de foto’s gelukt zijn. U kunt daarna direct weer naar huis.
De uitslag
U kunt na 2 werkdagen contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag van het onderzoek.