Echografie

Een echografie is een onderzoek waarbij met geluidsgolven een beeld wordt verkregen van organen en weefsels. Het onderzoek wordt op de afdeling Radiologie uitgevoerd door een radioloog of een gespecialiseerd laborant.

Voorbereiding

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze zoals gebruikelijk innemen. Wij raden u aan om de dag van het onderzoek gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.

W

Echografie van de hele buik

Voor dit onderzoek mag u 4 uur voor het onderzoek niets meer eten en alleen water drinken. 1 uur voor het onderzoek gaat u voor het laatst plassen. Direct daarna drinkt u 0,5 liter water. Dit zorgt ervoor dat u een volle blaas heeft tijdens het onderzoek.

W

Echografie van de bovenbuik

Voor het onderzoek van de bovenbuik is het van belang dat u nuchter bent. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken.

W

Echografie van de onderbuik of nieren

Voor het onderzoek van de onderbuik of nieren is het van belang dat u een redelijk gevulde blaas heeft. Dit krijgt u als u 1 uur voor het begin van het onderzoek voor het laatst plast en direct daarna 1/2 liter water drinkt.

W

Echografie voor controle van aorta of andere weefsels

Voor deze echografische onderzoeken is geen voorbereiding nodig.

W

Echografie en een punctie

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. U krijgt naast een gewone echo ook een punctie. Hierbij worden met een dunne naald cellen opgezogen. Deze cellen worden opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek.  

echokamer

Het onderzoek

De echo-assistent vraagt u uw bovenkleding uit te trekken.

In de echografiekamer ligt u op een onderzoekstafel. Op uw huid wordt een dikke gel aangebracht. De arts of gespecialiseerd laborant beweegt met een zogenaamde echosensor over de gel. De echosensor zendt geluidsgolven uit die worden teruggekaatst door de organen en weefsels. De sensor vangt deze echo’s op en stuurt ze naar de computer, die er een beeld van maakt. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten. Als u geholpen wordt door een gespecialiseerd laborant kan het zijn dat het onderzoek iets langer duurt.

Na het onderzoek

U kunt na 2 werkdagen contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag van het onderzoek.