Echo barbotage

Binnenkort heeft u een afspraak voor een echografische barbotage. U leest er hier meer over.

Doel van de behandeling

Bij een barbotage wordt er kalk in één of meerdere van uw pezen klein gemaakt en indien mogellijk afgezogen. De aanwezige kalk is te compact en te veel om door het lichaam te worden afgebroken. Door het fragmenteren (klein maken) van de kalk en de daardoor ontstane veranderde doorbloeding op die plek, breken de stukjes kalk door naar de slijmbeurs en kan het lichaam het verder afbreken en afvoeren.

Beleving

We proberen zo goed mogelijk aan te geven wat u kunt verwachten aan ongemak of pijn als u een behandeling krijgt. Toch beleeft ieder mens dat anders en op zijn eigen manier. Vertel het ons als u ergens tegenop ziet  of ongerust bent, dan kunnen we daar nog extra rekening mee houden.

echo barbotage

Voorbereiding

W

Vervoer naar huis

Het gewricht waar de barbotage plaatsvindt, wordt tijdens de behandeling verdoofd. U mag daarom de eerste 24 uur na de behandeling zelf geen voertuig besturen. We raden u aan om te regelen dat iemand u komt ophalen.

W

Allergisch

Bij deze behandeling worden de middelen: Bupivacaine® en DepoMedrol® gebruikt. Allergie voor de gebruikte middelen is uiterst zeldzaam. Mocht u toch allergisch zijn, meldt u dit dan van tevoren door te bellen naar de afdeling Radiologie, tel: 078 – 30 30 300.

De behandeling

De behandeling wordt op de afdeling Radiologie uitgevoerd door een radioloog of een gespecialiseerd laborant.

In de echografiekamer ligt u op uw rug, halfzittend of zittend op de onderzoekstafel, afhankelijk van het te behandelen gewricht. De betreffende schouderpezen worden met echografie in beeld gebracht. Vervolgens wordt de plek gedesinfecteerd met alcohol.

Als eerste krijgt u een verdoving ingespoten in de huid en de omgeving van het te behandelen gewricht. Vervolgens wordt, als de verdoving is ingewerkt, de kalk aangeprikt en zoveel mogelijk gefragmenteerd. Dit duurt, afhankelijk van de hoeveelheid en de samenstelling van de kalk, tussen de 5 tot 10 minuten.

Als laatste wordt een vloeistof achtergelaten in uw slijmbeurs. De vloeistof bestaat uit een mix van verdovende vloeistof (Bupivacaïne®) en een ontstekingsremmer (Depo-Medrol®). De naald wordt weer verwijderd en op het wondje wordt een pleister geplakt.

De totale behandeling duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van het te behandelen gewricht.